Ден 1: Духовно тяло

  1. Ние сме духовно Тяло, съставено от хора, преживели спасителната благодат на Бога.

Това назидание е част от поредицата #35ДниНаОткровение, която има за цел да разясни в по-голяма дълбочина същността на Хартата на Християнски Център Прелом. Можете да следите тези публикации и във Фейсбук, под хаштага #35ДниНаОткровение

Ние сме духовно Тяло, съставено от хора, преживели спасителната благодат на Бога. А не човешка или религиозна организация или клуб например!

Какво означава това, че сме „духовно Тяло“ и защо трябва да подчертаем това?

Много от най-силните духовни истини, за съжаление, са били обезсмислени и клиширани в религиозното съзнание на хората. Тялото Христово е духовно тайнство, над което никой човек няма контрол. Как ставаме част от Тялото на Исус? Чрез вяра и чрез чудото на новорождението. А това са изцяло духовни тайнства, неща, които се случват между човека и Бога. Както при брака един мъж и една жена стават едно чрез брачния завет, така и всеки грешник, който приеме нов живот в Христос, става част от Него, част от Неговото Тяло.

Съвременният човек обаче не мисли за „тайнства“. Хората стават членове на еднa или другa организация и така един ден се озовават на събиране на вярващи и пренасят своите начини на мислене от света в Божия дом. Затова е важно да се отбележи, че този духовен процес е изключителен, уникален и не трябва да се подхожда лековато към него.

Исус Христос се отъждествява със Своето Тяло. Когато Савел, който по-късно стана апостол Павел, бива конфронтиран от възкръсналия Христос на пътя за Дамаск (Деяния гл. 8), Той казва на Савел: „Савле, Савле, защо Ме гониш?“ Савел гонеше вярващите, но що се отнася до Исус, това беше все едно да гони Него. Тези хора сигурно нямаха членски карти за това, че са членове на някаква „църква“. Но духовно те бяха едно с Исус, Той се отъждестви с тях по възможно най-ангажиращ начин, дори до степен да ги разпознава като Себе Си! А това, приятели, е изключително революционна мисъл, която заслужава нашето сериозно внимание.

 

Каним ви да се абонирате за нашия мейлинг лист, ако желаете да ви държим в течение за всички нови материали по темата.

Георги Бакалов

Основател, Християнски Център Прелом