Ден 15: Семейство от семейства

Ние вярваме, че Тялото Христово е призвано да бъде духовно семейство, изградено по модела на естественото семейство и на патриархалната юдейска традиция от Стария и Новия Завет. Ние вярваме, че Христос е Глава на мъжа, както и че всеки мъж е глава на своята възлюбена съпруга. Това е израз на Божествен ред, грижа, отговорност и любов, осъществени чрез това да си служим един на друг в дух на смирение. Ние вярваме, че децата са благословение от Господа и възпитаването на богоугодно потомство е от първостепенна важност за нас като християни и като мъже и жени. (Битие 18:19)

Това назидание е част от поредицата #35ДниНаОткровение, която има за цел да разясни в по-голяма дълбочина същността на Хартата на Християнски Център ПреломМожете да следите тези публикации и във Фейсбук, под хаштага #35ДниНаОткровение.

Двете основни духовни метафори, ползвани повече от всички други с цел да опишат единството на Бога с изкупените, са тяло и семейство. И ако трябва да сме по-точни, семейство от семейства. Устройството и структурата на едно семейство наподобяват Божието такова. Мъжът, който е в единство с Бога и се грижи за своя дом, води семейството в Божиите пътища. Жената приема Божия ред и заедно с Бога е част от съграждането на семейството. Децата биват обгрижвани и издигани в пътищата на Бога. Семейството споделя вярата си с други семейства. Не звучи много сложно, нали?

И не е. Но и хич не е лесно. Най-вече поради нашите човешки слабости.

За последните близо 30 години съм чул всякакви теории за християнското семейство. Едни по-легалистични и формални, други много либерални. Чувал съм и какви ли не теории за развитие на „Църквата“. Но според мен всяка форма на „модернизация“ на начина, по който функционира духовното семейство, е само рециклиране на някакви човешки идеи. Божиите мисли по тези впъроси са нещото, което не се чува много често. Бог е поставил мъжа да Го представлява, да защитава семейството, да се грижи и да води. Жената е част от този процес, съобразно нейния конкретен призив и таланти.

Така естественото семейство става основата на духовното, а не обратното.

Каним ви да се абонирате за нашия мейлинг лист, ако желаете да ви държим в течение на всички нови материали по темата.

Георги Бакалов

Основател, Християнски Център Прелом