Ден 3: Преминаване от тъмнината в светлината

3. Ние сме преминали от тъмнината в светлината и го разпознаваме по това, че сега имаме в себе си Божията любов към човечеството. Получили сме тази любов от Бога и сега и ние можем да обичаме своите ближни по начина, по който сме обичани – безрезервно и безусловно, чрез силата на прошката и чрез Неговата благодат, която действа в нас. (1 Послание на Йоан 3:14)

Това назидание е част от поредицата #35ДниНаОткровение, която има за цел да разясни в по-голяма дълбочина същността на Хартата на Християнски Център ПреломМожете да следите тези публикации и във Фейсбук, под хаштага #35ДниНаОткровение

Преминаването от тъмнината в светлината е процесът, преживяването и духовната трансформация, за която може да свидетелства всеки, който наистина е срещнал Бога.

В едно общество има всякакви групи от хора, които са с различни интереси. Някои от тях се обособяват с единствената цел да се противопоставят на други. Не е така с Тялото Христово. Едно истинско Тяло Христово си остава такова, без значение дали е гонено или е в ситуация на конфликт.

Всъщност, то не търси конфликт, а по-скоро конфликтът го намира, когато се проповядва Евангелието.

Тялото на Исус Христос е здраво, а не болно, когато ходи в Божията любов, което означава да ходи в прошка. Ходенето в прошка засяга живота на всеки един, също и на неговото семейство, но заедно с това и на цялата общност, която е съставена от семейства, обединени от вярата, че Бог желае да бъдат едно. Ние сме духовно Тяло – семейство, съставено от семейства. Никой не може да бъде част от такова Тяло, ако не е преминал от тъмнина в светлина, ако не е преживял тази духовна трансформация чрез Божията сила.

Има всякакви човешки организации, които се самоорганизират на базата на дадени нужди, желания и търсения. Има добри организации, има и недобри такива. Но Тялото Христово е различно. Всичко започва с духовния процес на преминаването от тъмнина в светлина. Промяната на вътрешното естество е доказателството за това. Любовта към ближния е нейното проявление. Принадлежността към дадено Тяло от вярващи е просто възможност да бъдем това, което вече сме духовно като отделни личности. Животът в Тялото спомага за нашето израстване, но не може да го направи да се случи вместо нас или въпреки нас.

Няма нужда дори да си „член“ на която и да е църква, за да си преживял излизането от мрака и прохождането в светлината. Това е изцяло духовно преживяване. И само ако и когато някой го е преживял, той автоматично става част от Тялото Христово, понеже става едно с Него. Принадлежността към дадено местно Тяло е израз на духовната реалност на единството с Бога.

 

Каним ви да се абонирате за нашия мейлинг лист, ако желаете да ви държим в течение за всички нови материали по темата.

Георги Бакалов

Основател, Християнски Център Прелом