Подготовка за промяна

Искам да ви запозная с процеса, през който преминавам през последните няколко години. Това е процес, отнасящ се до материята, която изучавам – възстановяването на библейската истина относно Създателя, Неговият Месия и нашата вяра.

Послание към членовете на ХЦ Прелом и църквите от АРЦ

Християнството ни, или поне това, което днес наричаме християнство, подлежи на една доста закъсняла и изключително нужна реформа в самия му фундамент. Това е голяма задача, понеже първо никой не може да насили когото и да било да реформира или промени нещо. Ако нещо ще се промени в християнството, то трябва да дойде отвътре – като желание, като търсене, като начин на мислене и манталитет. Най-голямото ми разочарование за последните 30 години, опознавайки християнския свят през това време, не само в България, но и извън България, моето най-сериозно разочарование е осъзнаването на истината, че хората, които общоприето се смятат за служители на Бога, тези, които се явяват учители на вярата, проповедници и пастори, същите хора, или поне по-голямата част от тях, не са заинтересовани в това да променят каквото и да било. Те не са заинтересовани от такава промяна, по-голямата част от служителите гледат да схванат някои основни неща и оттук- нататък те просто постоянстват да правят проекти и други подобни дейности.

По-голямата част от така наречените „пастори” не прекарват времето си в това да изучават и изследват Божиите истини. Те са твърде заети да се борят в битките на живота, а после, (понеже така са били научени), влагат огромни усилия в това да организират църквата. Това може да означава много неща – организиране на хора, дейности, действия, проекти – дали ще бъде сграда, издаване на литература, социална дейност, и в края на краищата голяма част от пасторите свеждат духовния си живот до преповтаряне на някои заучени неща по хиляда начина. Но тяхната основна база от знания не се променя и трябва да мине дълго време, преди да прочетат нова книга например, което само по себе си е пагубно, защото това означава, че основната част от тези хора, които се очаква да говорят истината за Бога, са с много ограничено разбиране и търсене. Те въобще нямат търсене. Тях не ги интересува защо вярваме това, което вярваме. Как е стигнала до нас тая вяра? Какъв смисъл има всичко? Какво значение има за нашия живот?

Ние не си задаваме въпроси и поради тази причина, аз осъзнавам след всички тези години, че съм в различна ситуация.

Оказвам се в един момент в положението на човек, който говори, проповядва, но през цялото време основното и най-важно нещо за мен е било, и си остава, да търся.

Заради това мое търсене, след близо 30 години, стигам до място, в което разбирам, че християнството има нужда от огромна корекция и това има значение за всеки един от нас. Има значение за начина ни на живот, за начина, по който сме, по който мислим, говорим, действаме. Оказва се, че личният ни живот може да е изключително променен, в зависимост от това дали имаш вярвания, формирани около едно нещо, или около друго.

Ето един пример – Прелом никога не е била църква, в която се е поучавало активно по темата за последното време, за Антихрист. Това никога не е било акцент за нас, но в ранните години на нашето съществуване този език присъстваше, защото аз отидох в библейско училище, в което тези неща се говореха и съответно, когато си бил на библейско училище някъде, ти хващаш неща там.

По-късно осъзнах това и когато започнах да си задавам въпроси, разбрах, че съм отговорен какво проповядвам тук. Започнах да виждам колко много хора са обсебени от темата за последното време. Видях негативни, нездрави неща в мисленето на хора в тая сфера и разбрах, че тук нещо не е наред, прекарах около 10 години, изследвайки темата, като започнах от 95-та, от тогава се интересувам от това и все още не съм стигнал до място, в което да кажа, че мога да седна и да поучавам. Бих могъл да поуавам един- два курса, но това е голяма материя, за да мога да кажа на който и да е: ”Ето това е, което сме вярвали за 2000 години, седем различни школи има, седем вида учения относно последното време, мога да ги кажа кои са, мога да получавам за всяка от тях, мога да кажа защо…”

Но едно ми стана ясно: разбрах е че Писанията не поучават за личност, наречена Антихрист. Словото ясно говори за дух, наречен антихрист. Това е дух, който е против Месия. Не се говори никъде обаче за личност – Антихрист и това е, което съм казал недвусмислено и съм отмахнал от нашата общност облака на тая психоза за Антихриста. Направил съм го дори хората, които съм поучавал да осъзнават това. Така те мога да живеят, без да се притесняват и постоянно да си задават въпросите: „Боже мой, кога идва Антихриста? Какво е последното време, какво става?”

Но членовете на Прелом и други, на които съм служил със словото даже не са осъзнали как съм премахнал този токсичен облак от нас, този облак на глупост и на полуразбрани доктрини. Без да се е наложило да правя големи получения, аз галантно и деликатно съм дал на хората да разберат тези неща като подал съм кодови сигнали и послание – „Няма такава личност Антихрист, не вярваме в това нещо“ и т.н.

Така сме били освободени да мислим за следващите поколения, за разпространяването на Божията истина по цялата земя.

Много от хората в Прелом дори не осъзнават факта, че не са израснали и не са се развили духовно в психозата на стреса, който някои християни преживяват, като слушат това поучение и възпитават децата си под този стрес. По-късно идва момент, като поостареят, виждат, че не се получава така. Тогава си казват: „Е, може би сега трябва за други неща да говорим.”

Но каква глупост е това да прекараш 30, 40, или 50 години да говориш за последното време и в последните години години на живота си вече да кажеш: „Ами, май не трябваше да говорим за това. Май не трябваше да поучаваме това, защото ако бяхме прекарали последните 20 години да не поучаваме под тоя стрес и това психарство за последното време, сега щяхме да имаме по-добро качество на живота, щяхме да сме възпитали децата си по-различно, да сме ги научили, че всеки ден е последният ден, щяхме да сме по-спокойни, и да говорим за тяхното образование, за реализацията им в живота.”

Затова моя отговорност е било доктринално да не вкарам хората, които са ми се доверили в това блато и да не ги натоваря с токсични вярвания, а те дори не са мислили за това най-вероятно.

Моя отговорност е било, когато хора дойдат в Прелом, да чуят възможно най-близката и основана в истината доктрина, вярвания възможно най-близки до истината.

Затова през последните години съм започнал да развенчавам това Константиново християнство, тоест, християнство, което не е създадено от Исус, а от император Константин.

Този път обаче, при развенчаването на този мит специално, може би няма да е толкова галантно, може би ще трябва да сме по доста по-явни, мисля, че е дошло това време. И такава е моята отговорност. Първото ми задължение към Бог е Словото, което Той има, истините, които иска да бъдат дадени чрез мен, аз самия да успея да ги приема възможно най-вярно. Мое задължение е да изуча това, което са казали историци и богослови в предишни епохи и да го предам, за да може хората, на които предавам тези истини да вземат тези неща и да живеят с тях. Да ги изучават и да ги предавате на своите деца, да ги предаваме на нашия народ. Ето това е.

Но литературата, която изследвам лично аз, за да мога да дойда пред вас и да поучавам това, е доста голяма.

През последните няколко години съм забелязал, че в българското интернет пространство, и Фейсбук специално, има всякакви групи с наименования от рода на – Йешуа, Израел и други подобни. Никога не съм бил част от тия групи и може би са добри, не знам. Нямам представа какво говорят там. Но мое задължение е да не ходя по разни групи и да питам кое е най-новото в еди-коя-си групичка, задължението ми е да изучавам онова, което са вярвали хората, евреите, преди Исус, по Неговото време и след Него. Това са хората, които са дали на този свят нашата вяра, трябва да знаем в какво са вярвали, какво са поучавали.

Защо правя това, защо чета и изучавам толкова много книги? Понеже искам да бъда добре подготвен, когато се изправя в публичното пространство и започна да говоря, първо на хората, които са ми поверени – Прелом и Апостолска Реформирана Църква, дори и да са 10 човека тези хора, или 1000, няма никакво значение, не е моя работа.

Но относно тези, които са решили да са част от това общество, мое задължение е да им дам това, което аз приемам от Бога и ако Той промени нещо и обогати моето знание, аз трябва да им го дам и на тях.

Книгите, които чета, са само една част от изследването, което правя, когато се появя в публичното пространство и започна да говоря тези истини, тогава ще съм си свършил работата, няма да повтарям като папагал някои неща, които друг бил казал. А ще знам кой какво е казал преди 1000 години, преди 500 години, по времето на Исус, 1000 години след Него и до днешно време. Ще ви дам основната идея. Ще ви дам и книгите, които биха могли да бъдат прочетени по темата. Ако не може да ги прочетете, ще ви кажа какво пише в тях, това е задължението и отговорността на човек, който взима Бог и Неговото Слово насериозно.

Хората да бъдат част от някаква агитка: „ Аз съм от Левски. Аз съм от ЦСКА.” Или „Аз съм от тая група, аз от оная, или от следната деноминация.” Те размахват флагчета, знамена. Аз нямам нищо общо с такава култура и с такъв начин на мислене.

И вие трябва да разберете – ако ще бъдете част от Прелом, и от това, което правим в България и извън България, вие ще сте част от място на изучаване, на търсене, четене, спорене, ако трябва. Ако нещо не е така, ако се налага, ще го променим. Ако сме помислили, че нещо е така, пък то се оказа, че не е, просто ще го променим.

Затова нека всички тия хора, които правят групички, наречени „Йешуа”, нека да ми покажат, че са сериозни и тогава ще ги взема насериозно, защото всеки може да качва картинки в Интернет.

С това не искам да кажа, че съм единственият, на когото нещата по темата са ясни. Или пък, че най-добре разбирам тези неща. Не, всеки може и трябва да изучава самостоятелно истините, които чува. Всеки има това морално задължение спрямо самия себе си.

Моето задължение първо към мен самия е да разбера в какво аз вярвам. И второ – аз съм отговорен и за това, което ще предам на другите, защото съм призван да правя това. Научил съм от Него, че ако ще трябва да предавам някои истини, както ми отне 10 години, преди да почна да говоря против крейзи – идеите за Антихрист, и с тези теми, за хебраичните ни корени, е по същия начин.

От няколко години изучавам и чета доста книги. Чета, задавам въпроси, комуникирам с хора, за които съм разбрал, че са качествени източници и така продължавам.

Нямам никакво желание да бъда част от някаква групичка, която просто размахва байряци и си говори нови думички, защото много е скучен животът и ето сега, вместо да казваме Исус, ще кажем Йешуа. Вместо Мойсей, ще кажем Моше. Няма да казваме Стар Завет, а Тора. Понеже видите ли, доста скучен е животът и да затова нека да направим тези неща. Не, не е това причината да правя онова, което правя. Говоря за тази промяна понеже има връзка с това как ние оформяме собствените си вярвания и как ги предаваме на следващото поколение.

Нека ви го обясня така – ако започна да ви говоря за първия закон на термодинамиката, най-вероятно някой от вас ще кажат: „ Да, чувал съм, че има такова нещо.” Но никога няма да се сетите и няма да знаете кога горе-долу този първи закон е открит, кой го е открил и затова че има германец, който е изучавал това. Тоест, няма почти никакво значение. Тези научни закони са факт, те са неумолими и понякога възможно най сбърканите нации са дали на света най- умните и велики хора, например Майка Тереза е от албански произход, а тя е направила за света неща, които повечето хора не са направили. Така че всички нации дават своя принос за човечеството, понеже Бог е вложил във всички народи нещо добро и нещо гениално, което е от Него. И така първи закон на термодинамиката е открит в средата на 19 век от германец, но това няма никакво значение. Той е това, което е, нищо не се променя, ако законът е открит от германец или пък пакистанец. И това може да се каже за много други неща и много открития.

Кой обаче е Месия не е като първия закон на термодинамиката. Кой е Месия има голямо значение, също и чрез кой народ е дошла до нас тази истина. Ако аз дойда и ви кажа, че първият закон на термодинамиката е открит от германец. И сега трябва да изучаваме германската история и да разберем точно каква е връзката между историята на този народ и първия закон на термодинамиката, това ще е най-крейзи нещото, което някой може да направи. Бягайте далеч, ако ви кажа така.

Но ако ви кажа: ”Хора, идеята за Месия, вярата в Месия е дошло до нас чрез еврейския народ, трябва да изучаваме културата на този народ, трябва да изучаваме вярванията му, да опознаем контекста на техния живот, грешките и триумфите им, паденията и възхода, защо е свързано именно с идеята за Месия. Трябва да разберем Писанията, как са интерпретирани, как са ги прилагали.”

На мен никой не ми каза тези неща, затова най-доброто нещо, което мога да направя, е да предам това, което съм научил, на хората, на които мога да окажа влияние. Ако това са смо шепа хора, ако мога да окажа влияние само на една шепа хора, добре. Аз ще съм си свършил работата, не е в мой контрол да реша дали ще съм предал това, което Бог ми дава на 5, или на 5000 души. Задачата ми е да го приема и предам.

Ето защо има голямо значение как е дошла до нас Божията истина, а тя е дошла чрез евреите. И това не е първи или втори закон на термодинамиката, това не е законът за гравитацията, тази истина не е абстрактен научен факт, който няма никакво значение кой от човешката раса го е измислил.

Идеята за Месия – Мошиах, вярата в Месия, Който ще дойде един ден и ще управлява света, е дошла до човечеството чрез еврейския народ и ние имаме задължение да опознаем този народ неговите вярвания, култура, език.

Бог е казал, че който благослови Авраам и неговото потомство, Той ще го благослови.

Нека ги благословяме и да черпим от източника, защото ако не приемем и предадем нещата, които са били дадени на тях, тогава ще изпаднем в състояние да чрез изобретяваме собствените си идеи и вярвания изкривени неща, а това е проблем. Тогава начинът, по който ще живеем, това, което ще предадем на следващото поколение, ще бъде изкривено.

След като от 30 години съм проповядвал, сега се опитвам да кажа: „Стоп! Спрете! Имаме нужда от време.”

Аз имам нужда от време. Книгите, които изучавам, взимат време, изучавам ги от няколко години, и се подготвям да започна да поучавам активно. Това ще предизвика много от вас, ще ви предизвика да започнете да изучавате, може би ще предизвика и българското християнство, защото това е истината.

Когато започна да я комуникирам ясно, чрез силата на медиите, тогава ще имам по-голям ефект. И това предстои, така че искам да разберете защо ми отнема толкова време, понеже това е голяма материя и дори когато започна да поучавам по тази тема, пак не значи, че всичко ми е ясно.

Но някои неща ще са вече проверени и ще знаете, че като започна да ви ги говоря, вие самите можете да ги вземете, да ги изследвате и проверите.

Георги Бакалов

Основател, Християнски център Прелом


Материалът е адаптация на послание със същото заглавие първо публикувано като видео в YouTube канала на ХЦ Прелом на адрес: https://youtu.be/HJkwJwYAVwU