Радован Богданович

 

 

Станах християнин през есента на 1985г. Когато чух Евангелието за пръв път, аз моментално бях освободен от тежка форма на нарко-зависимост и сериозни окултни занимания. Веднага разбрах, че любовта на Исус е била нещото, което съм търсил цял живот.

След като завърших Богословската семинария под менторството на проф. Мирослав Волф и проф. Петер Кузмич, започнах да работя с Божия църква в бивша Югославия. След първоначалния ми успех в работата с младите хора, аз поех да бъда старши пастор на църква в Бачка Паланка, един от големите градове в Сърбия. След това се преместих в най-голямата Божия църква в бивша Югославия в град Нови Сад. С Божието благословение и с наши усилия, църквата преживя бърз растеж, въпреки комунистическия режим по онова време.

През 1994г. основах нова църква, Нови хоризонти, в столицата Белград. Насеселието на града е 3млн души, а доколкото ни беше известно, имаше само около 500-600 спасени християни. Нашата църква веднага привлече вниманието на националистическата Православна църква, особено през войната от 1995-2000г.

Нашето служение беше много ефективно сред хора от малцинствени групи, по принцип пренебрегвани от обществото.

В процеса на развитие на служението ние започнахме различни програми и училища, като например:

  • Едногодишна програма за ученичество
  • Училище за пророчество и дарби на служение

През последните 20 години съм пътувал в много страни по света и съм споделял нашия опит от служението и от изграждането на мрежи от църкви. Служил съм в Сърбия, Македония, Гърция, Ливан, Турция и много църкви в различни щати на САЩ.

През последните няколко години се фокусирам най-вече върху менторство и развитие на нов вид дело в самата Сръбска православна църква, както и поддържане на връзка с движението Молитва 24/7 от Великобритания и движението за изграждане на нелегални църкви – Домашни църкви по модела DBS. Те имат огромно влияние в мюсюлманския свят в Ливан, Сирия, Йордания и Египет, където съм пътувал и служил с апостол Томи Науман, който живее в Солун, Гърция.

През последните 2 години Бог ни води да започнем пионерско дело с мрежа Християнски интернет телевизия, която включва за пръв път християнски телевизионни програми на сръбски език. Видението ни е да ползваме интернет като средство да достигнем и образоваме християните, както и да докоснем живота на номинални християни от Балканските страни. Тази интернет ТВ мрежа има потенциала да достигне Сърбия, Македония, Хърватия и България.

Моята съпруга Йелена помага в семейния бизнес на своите родители като маркетинг мениджър. Имаме 4 деца – Михаел, Ксения, Марко и Никола.

Много съм въодушевен да мога да помогна на Християнски център Прелом с всичко, с което мога и се моля за успеха на това дело, както и за всеки мъж и жена, част от това местно Тяло на Исус Христос.

Радован Богданович

Основател, Нови Хоризонти Белград