Първо са мъжете

26 февруари, 2024

През 2001 година говорих на голяма международна конференция в Германия. Близо три хиляди души от над 60 страни се събраха в Хановер близо три седмици след терористичните атентати върху САЩ на 11-ти септември.

Бях един от четиримата основни говорители. Другите бяха д-р Питър Вагнер, Чък Пиърс и Синди Джейкъбс. Бях най-младият и, разбира се, най-неизвестният. Хората казват, че когато отиват на конференции, отиват за да чуят какво Бог има да каже, но все пак истината е, че хората ходят на конференции и за да чуят един или друг проповедник.

Какво обаче имаше да чуят от един неизвестен младок от България?

Оказах се там по покана на Чък Пиърс, който беше ни гостувал в София няколко месеца преди това на една от нашите големи конференции в София.

Чък вярваше, че Бог има да каже нещо на всички тези хора именно чрез неизвестния младок от България.

Това беше преди 23 години.

Много вода се изтече оттогава.

Много повече джихадистки атаки бяха извършени навсякъде в страните на свободния свят.

Много повече хора вече имат връзка в интернет с всякакви нови технологии и новата глобална икономика.

Много повече зли хора започнаха колко още войни и избиха колко още хора оттогава.

Преминах през много болка, скръб, но и радости и благословения. Това сигурно е вярно и за теб, както е вярно и за много други.

Светът не е станал по-добро място.

Но словото, което Бог ми даде тогава за Европа все още не се е сбъднало.

Словото, което Бог ми даде за хората в Хановер и за това, което предстои пред Европа, беше от Книгата на пророк Езекил, глава 37-ма.

Слово, което Бог се готви да изпълни.

Армия, която Той се готви да издигне.

„Господната ръка биде върху мене та ме изведе чрез Господния Дух и ме постави всред поле, което бе пълно с кости. И преведе ме край тях наоколо; и, ето, имаше твърде много по отвореното поле; и, ето, бяха твърде сухи. И рече ми: Сине човешки, могат ли да оживеят тия кости? И отговорих: Господи Иеова Ти знаеш. Пак ми рече: Пророкувай над тия кости и речи им: Сухи кости, слушайте Господното слово. Така казва Господ Иеова на тия кости: Ето, ще направя да влезе във вас дух та ще оживеете; ще туря и жили върху вас, ще ви облека с меса и ще ви покрия с кожа, и като туря дух у вас ще оживеете; и ще познаете, че Аз съм Господ.“ Езекил‬ ‭37‬:‭1‬-‭6‬ ‬‬

Кои са мъртвите кости, които Той ще издигне?

Кой ще говори на тези мъртви кости?

Кога?

Как?

Нямам всички отговори и не знам всичко.

Но това, което знам е, че по Негова директива започвам да комуникирам с мъжете в мейлинг листа.

Мъжете са първото домино.

Винаги.

Това, което се случва с мъжете има ефект върху жените и децата, а оттам и върху цялото общество, върху целия свят.

Ако Бог ще издигне армия от мъже, които НАИСТИНА ГО ПОЗНАВАТ, това ще започне от мъжете.

Но желая да знаете, че глава на всеки мъж е Христос, а глава на жената е мъжът, глава пък на Христос е Бог. 1 Коринтяни 11:2 

От гледна точка на Бог и неговата власт на земята, кой е веднага след Главата Христос по ранг в семейството? Пастора ли? Премиер-министъра ли? 

Не, мъжът е! 

Това значи всеки един от нас да вземе супер насериозно този велик и свещен призив! Не само ние, но целите ни семейства, всяка духовна общност…цялото общество. 

Но случва ли се това? 

Не. Не и в мащаб, който може да се нарече изпълнение на Словото на Господа.

Защо? 

Понеже слаби мъже са обсебили всяка точка на власт и се провалят ежедневно в призива да бъдат герои (пример) за Месия. 

Фатално е ако продължаваме да позволяваме на слаби мъже да упражняват с нищо незаслужена власт върху други хора. Вярно е за слабите мъже в нардното събрание, в университетите, зад амвоните, в корпоративния свят и на всякакви други нива. 

Слаби, бездарни, некомпетентни, но затова пък амбициозни и жадни за власт – дефиницията на корупция и нечестие. 

Кой ще тегли чертата? Кой ще назове нещата с истинските им имена? Кой ще укрепи ръцете на добрите и силни мъже, за да бъдат уверени силни мъже, които да сложат ред в домовете си, в църквите си, в държавата си? 

Георги Бакалов