Справедливост 21

Справедливост 21 е инициатива на Християнски Център Прелом, чието начало беше поставено в следствие на нападението над двадесет и една годишния нигерийския футболист Муайуа Колауоле (Майк) на 20 януари, 2007г от група скинхедс в подлеза на НДК, докато той се е прибирал от тренировка.

Чрез инициативата „Справедливост 21″, ХЦ „Прелом“ активно се грижеше и помогна на Майк за неговото възстановяване по различни начини: с намиране на квартира, закупуване на лекарства, процесуална защита, морална подкрепа и финансова помощ. Майк посещава богослуженията на църква Прелом от 2006 година.

На 31 октомври 2008 г. Софийски градски съд се произнесе с присъда по наказателното дело, заведено от Муайуа Колауоле (Майк) по обвинение в предумишлено убийство на младеж, участвал в расисткото нападение на 20 януари 2007г. Така за първи път в България наказателно дело, заведено в резултат на акт на насилие над чернокож чужденец бе финализирано в съда и участник в него получи присъда за деянието си.

Също така, през м.май 2008 г. екип от доброволци от Християнски център «Прелом» всеки месец започва да посещава Специалния дом за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ), кв.Бусманци като работи с чужденците, задържани в дома с цел оказване на хуманитарна помощ и морална подкрепа, споделяйки добрите вести на Евангелието. Оказана е помощ на десетки бежанци, които също чуват Добрата Вест на Исус.

Развитието на инициативата Справедливост 21 беше поето от нашата сестра Елена Дянкова, която неуморно полагаше усилия за каузата на справедливостта за години. За наше най-гоямо съжаление, след дългогодишна битка с рака, Елена ни напусна и днес е присъствието на Небесния Отец!

Делото обаче продължава. В допълнение към работата с бежанци, пред нас се разкриват нови сфери на крещяща нужда от застъпници за онеправданите. Вниманието ни в момента е насочено към това възможно най-скоро да бъде сформирана дейност, която да помогне на деца-жертва на сексуално насилие, както и към превенция от сексуално насилие срещу деца.

Предлагаме ви следната кратка, импровизирана презентация на тази дейност. Ако желаете да се включите, моля ви да попълните формата за контакт по-долу.

Благодаря!

ап. Георги Бакалов

 

Искам да: