Двояка полза

„С тая увереност възнамерявам да дойда първо при вас, за да имате двояка полза..“ 2 Кор. 1:15

Ап. Павел се кани да служи отново на вярващите в Коринт. Той идва, за да могат те да имат „двояка“ полза. Т.е. да бъдат благословени още веднъж, два пъти повече, двойно. Той е изключително уверен в това, което прави.

Защо?

Това арогантност ли е? Голямо его? „Нарцисизъм“, както вече е станало популярно да бъдат определяни хора?

Не, ап. Павел просто разбираше добре какво е това, което Бог му е дал, за да даде на хората; с какво се бият те и как той ще донесе промяна в живота им. Това беше идеята на ап. Павел за „служение“, а именно да служи, да помага.

Апостолската власт е дадена с цел да послужи. Добре е това да не се забравя! Арогантността е плътският „зъл близнак“ на увереността. Увереността не е нещо грешно пред Бога. По-скоро е въпрос на зрялост, яснота и решителност. Арогантността залага на схеми, разчита на естествени заложби, непрекъснато се сравянва и черпи енергията си от мнението и хвалата на човеците. Увереността черпи енергията си от общението с Бога, от място на разбиране на Божията воля и замисъл – ако не за всичко, то поне за конкретна ситуация или задача.

Очаквайте ново, двойно благословение в Християнски център Прелом през 2017 година и нови, реформиращи послания и тук, в www.prelom.bg!