Ден 17: Исус изпраща когото и когато реши

Ние вярваме, че Исус като Глава на Своето Тяло, Еклесията, е Този, Който избира и изпраща със Своята благодат хора – мъже и жени, да прогласяват Неговото Царство, както и да основават и изграждат християнски общности, посветени на това да правят ученици във всички народи. (Посланието към Ефесяните 2:20, 4:11)

Това назидание е част от поредицата [#35ДниНаОткровение], която има за цел да разясни в по-голяма дълбочина същността на **Хартата на Християнски Център Прелом. **Можете да следите тези публикации и във Фейсбук, под хаштага [#35ДниНаОткровение]

Прокламирането на Царството остава и до днес основната мисия и цел на пратените от Бога мъже и жени. Исус поучава за Царството повече от всичко друго. Дори след Своето възкресение, Той остава на земята за 40 дни, за да продължи да говори за Царството!

Ако Исус дойде днес на земята и вземе решение да остане тук за 40 дни, какво смятате, че ще направи? Това, което ти и аз си мислим, че трябва да направи? Всеки ще иска да Го дръпне да дойде и да послужи на неговата нужда, ситуация или проблем. Да дойде и да изцели любимия болен човек, да нахрани гладния, бедния…

Но какво ще направи Исус?

Ако е вярно Словото на Бога, най-вероятно Исус ще поучава за Божието Царство. Отново и отново. Докато ни „просветне“. Понеже, когато видим Царството, тогава виждаме решенията, които Бог има за нас.

Хора, които са изпратени от Исус, прокламират и разширяват Неговото Царство. Tакива, които са се самоиздигнали чрез човешко одобрение и схеми, обикновено са разяждани от вътрешни комплекси и без да го осъзнават, един ден се оказват въвлечени основно в това да разширяват собственото си „царство“.

Но как работи това? Как да има повече хора, които Исус праща, а не такива, които други пращат? Как да разчупим схемите на религиозната система?

Дано не прозвуча наивно, но според мен отговорът е: чрез вяра и смелост. Изисква се вяра и смелост. Сам Исус ни инструктира да се молим Господарят на Жетвата да праща работници! И когато ги изпрати, да ги разпознаем и приемем.

Ние, хората, искаме да контролираме. Този грях е присъщ на човешката природа още от Едемската градина насам. Най-доброто, което можем да направим, ако искаме да видим Исус да говори на Тялото и да ни дава сила да вършим Неговите дела, е да вдигнем ръцете си от Божието дело и да ги издигнем към Него! И след това, когато Той даде и изпрати хора, да ги приемем.

Ако не знаем как да пуснем, как да се осланяме на Него и как да приемаме, няма да знаем и как да предаваме.

Исус избира и изпраща когото, когато и както реши. Но какво всъщност означава това? Най-добрият пример за подобно нещо е книгата Деяния на апостолите, както и самата история. Как така тези хора имаха вярата да чуят Исус да говори като Глава и да приемат заповеди от Него? А ние днес се оказахме толкова умни, толкова знаещи и можещи, че прибягваме до всичко друго, само не и това да стоим пред Бога и да чакаме от Него.

И когато Той говори, ние трябва да слушаме, да приемаме и да действаме, а не да спорим с Него.

Каним ви да се абонирате за нашия мейлинг лист, ако желаете да ви държим в течение на всички нови материали по темата.

Георги Бакалов

Основател, Християнски Център Прелом